top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

VINTERDÆK I ISLAND | VEJSIKKERHED

Kørsel om vinteren kan være udfordrende; vinterdæk i Island er normalt påkrævet for at gøre sådanne opgaver lettere. Her er vores bedste tips til en sikker roadtrip!


Første ting først. At køre under vinterforhold med potentielt isglatte veje er ikke for alle. Brug af vinterdæk i Island vil virkelig hjælpe. Men hvis du aldrig har kørt et køretøj under hårde vinterforhold og planlægger at være uden for Reykjaviks hovedmetroområde, så vil du måske overveje andre muligheder.


Jo længere du kommer fra byerne, jo flere færdigheder kan du have brug for for at køre i Islands tunge vinterforhold . Sne, isglatte veje, stærk vind, smalle veje og begrænset sigtbarhed spiller alle ind, når du befinder dig på Islands veje i vintersæsonen.

Hver dag er det en god idé at tjekke vejret og vejforholdene. De aktuelle vejforhold kan findes på vejforvaltningens hjemmeside  , og du kan også besøge det nationale vejrkontors hjemmeside for de seneste opdateringer.


Islandsk vinterdæklov


Islands love tillader, at køretøjer kan udstyres med vinterdæk fra den 1. november. til 15. april hvert år. Disse specielle dæk kan hjælpe dig med ekstra trækkraft på isglatte veje og anbefales stærkt til den rejsende, der ønsker at forlade den relative sikkerhed i hovedstaden Reykjavik og begive sig ud på den åbne vej.


Når du lejer en bil i Island hos os, vil du få vinterdæk inkluderet i din leje inden for den godkendte periode.


Er vinterdæk obligatoriske i Island?


Restriktioner eller tilladelser gælder ikke for selve vinterdæk. Lovens obligatoriske karakter gælder for en bestemt type vinterdæk og mønsterdybden. Men de fleste udlejningsfirmaer kalder dem bare "vinterdæk" for at gøre det mere enkelt for kunderne. Specifikke regler er som følger:


1 NOV-15 APR: Pigdæk er tilladt, men ikke obligatorisk. Den mindste mønsterdybde på vinterdæk skal være 3 mm.


Fra den 15. april er pigdæk forbudt.


Reykjavik Cars vil levere de obligatoriske vinterdæk med vores leje.


Vinterdæk VS pig vinterdæk


Hvis der er én ting, vi kan regne med i Island, er det vinterlige forhold. Derfor skal du være forberedt på en sikker rejse rundt i Island. Som tidligere nævnt kræver loven, at køretøjer skal have vinterdæk inden for et bestemt tidsrum. Men hvad med pig vinterdæk på Island?


Pigdæk har små metalstykker indlejret i den udvendige side af gummiet. De plejede at være nummer 1 mulighed at bruge i fortiden, da de gav et bedre greb på vejen. Den nye generation af vinterdæk er dog gode til at gøre arbejdet. Nye materialer er inkluderet, såsom silica, der tillader en dybere folder, hvilket øger grebet.Pigdæk er ikke obligatoriske i Island, kun vinterdæk er det. Du kan selvfølgelig køre de studsede i den foreskrevne periode, dog er det ikke alle firmaer, der tilbyder dem i deres udlejning. Det er ikke noget, du skal forvente eller forlange.


Den nederste linje er, bare sørg for, at dit køretøj kommer med vinterdæk monteret, og at de er oppustet korrekt.


Kørsel i Islands vintermåneders tips


Den første og vigtigste regel for vinterkørsel i Island er at sætte farten ned. De normale  hastighedsgrænser i Island er 50 km/t i byområder, 90 km/t på asfalterede veje og 80 km/t på grus. Men det forudsætter, at du er i godt vejr med god sigtbarhed.


I vintermånederne kan vejrforholdene ændre sig meget hurtigt, og kraftige vindstød er almindelige. Det sidste, du vil gøre, er at køre på en vej uden autoværn, vejen er glat på grund af pakket sne eller is, du laver sommerhastighedsgrænsen, når et kraftigt vindstød slår ind i dit køretøj fra siden. Dette, min ven, er en kvittering for katastrofe!Så sæt altid farten ned, selvom du synes, tingene ser ok ud forude. De lokale har et udtryk kaldet launhált eller "hemmelig glathed", i Nordamerika kalder de det "Black Ice". Dette er en tilstand, når en række køretøjer har kørt over og pakket isen eller sneen ned i et næsten usynligt lag på vejen. Det er næsten umuligt at se, og når du først er på det, kan alle pludselige ændringer få dig til at miste kontrollen.


Ingen pludselige bevægelser under kørsel!


Det er den anden regel for vinterkørsel i Island. Foretag aldrig pludselige bevægelser, mens du er på vinterveje. Drejninger, opbremsninger og hastigheder bør alt sammen ske gradvist. Det betyder, at du ønsker at holde mere afstand mellem dig og andre køretøjer på vejen. Følg aldrig et andet køretøj tæt. Hvis de beslutter sig for at stoppe hurtigt og have bedre trækkraft end dig, kan du finde dig selv i en ukontrolleret udskridning, hvis du trykker hårdt på bremsen.


Daglig turforberedelse


Tjek vejforhold og  vejrforhold  for dagen. Hvis alt ser godt ud for dig at vove dig ud, er det en god idé også at tjekke dit køretøj hver dag. Når du afhenter et lejebil, kan du være sikker på, at dette er blevet gjort for dig, men hvis du er ude af vejen i et antal dage, er det altid en god idé at tjekke dit køretøj, inden du begiver dig ud hver dag.


Start dit køretøj, og mens det varmer op, tænd lygterne og gå en tur rundt om køretøjet. Fungerer alle lys? Mens du går rundt, se på hvert af dækkene. Ser de alle ud som om de har samme mængde lufttryk i hvert dæk? Tænd derefter dit blinklys og sørg for, at både for- og bagblinklysene virker. Gør dette for begge sider. Hvis du er sammen med en rejsekammerat, skal du få dem til at stå bag køretøjet, mens du trykker på bremsen. Fungerer bremselygterne? Hvis du er alene, skal du kigge efter et sted, du kan bakke dit køretøj op til, så når du trykker på pauserne, kan du se reflektionen på både højre og venstre side i dit bakspejl.


Disse enkle test tager kun et par øjeblikke og vil hjælpe dig med at køre sikkert og tillade andre køretøjer at advare om, at du drejer eller stopper.Hvad skal man medbringe, mens man er på farten i Island


Husk vinternætterne på Island er meget lange, og temperaturen kan falde hurtigt, når solen går ned.


Hvis du kommer ud for en ulykke og glider af vejen, eller hvis dit køretøj har mekaniske problemer, vil du gerne være forberedt. Det er en god idé at medbringe en ekstra frakke eller tæppe til varme, som du kan have i køretøjet, hvis det er nødvendigt.


Bliv altid med dit køretøj. Lave temperaturer og stærk vind kan hurtigt suge varmen fra din krop, og langvarig eksponering kan føre til hypotermi.


Island biludlejning vinterdæk - Konklusion


At være forberedt og tænke fremad er nøglen til en god tur. Brug oplysningerne på denne side som en hurtig guide, og dette vil hjælpe dig til at få en meget fornøjelig tur til Island.

1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

留言


bottom of page