Rejs tilbage i tiden med disse vikingesteder i Island, og lær alt om disse legendariske søfarende!
Vikingerne har fascineret verden i århundreder. De var en intimiderende nation, frygtet af mange, mens de fascinerede andre (selv de lande, de fortrystede, fandt dem en gåde). Men hvad er den virkelige historie bag et væld af film, serier og billeder? Vi giver dig en oversigt over alt, hvad du behøver at vide om vikingesteder i Island .
Med de legendariske vikinger er det ofte svært at skelne fakta fra fiktion. Det er derfor, mange siger, at vikingepladserne på Island åbnede deres øjne for mange ting, de ikke vidste, og myter slog ting, de troede, de vidste.
Vikingepladser i Island
Vidste du, at vikinger aldrig bar horn på hovedet, som det generelt er afbildet? Nå, du vil lære dette og mange flere interessante historiske fakta, når du besøger vikingesteder i Island. Og der er MANGE! Fra vikingelandsbyer og museer til ruiner spredt ud over øen. Med så meget at vælge imellem, har vi indsnævret det til de 10 bedste vikingesteder i Island:
Hvis du er baseret i Reykjavík, bør dette helt sikkert være et af dine første stop. Dette vikingemuseum i Island er måske lille, men det pakker helt sikkert et slag. Museet er opdelt i 4 udstillinger:
Islænderen
Dette afsnit indeholder en kopi af et vikingeskib. Men i modsætning til de fleste andre replikaer er dette et fuldt fungerende skib og blev faktisk sejlet hele vejen til New York i 2000 til ære for Leifur Eirikssons eventyr til den nye verden.
Nordatlantens vikinger
Det er her, du lærer alt om razziaerne og plyndringerne, der fandt sted på Leifurs rejse til den nye verden.
Islands bosættelse
I dette afsnit kan du faktisk se arkæologiske fund fra regionen. Her kan du også deltage i debatten om, hvorvidt ruinerne i Hafnir er en bondegård eller en forpost.
Gudernes skæbne
Her træder du ind i det magiske og mystiske rige af alt, hvad den nordiske mytologi har at byde på. Tag en lydtur, mens du bliver transporteret ind i nogle af de mest legendariske myter via kunst og musik.
Som en ekstra bonus er museet en ret imponerende bygning, skabt af en prisvindende arkitekt. Museet er åbent hver dag. Husk blot at tjekke tidsplanen, da den lukker lidt tidligere om søndagen.
Dette er endnu et sted, der ligger tæt på Reykjavík og passer til alle med en appetit på vikingekultur og … ja… faktisk mad. Det er dog vigtigt at bemærke, at denne vikingelandsby på Island kun er åben om aftenen fra kl. Her vil du spise traditionelle vikingemåltider, der serveres i ægte vikingestil, sammen med andre vikinger, der bliver bragt i serenade ved at synge valkyrier. Dette er den ultimative autentiske vikinge-spiseoplevelse!
3. Eiriksstadir
Efter at have fået en smagsprøve på ægte vikingekøkken, vil du sikkert gerne forstærke det med en rigtig dag-i-en-vikinge-oplevelse. Dette er garanteret med dette levende vikingemuseum Island, bygget på gamle vikingeruiner i Island. Denne by er en rigtig vikingelandsby på Island. På Eiriksstadir kan du se, hvordan vikingerne boede i et trofast vikingehus med vikinger i traditionel dragt, der fortæller dig historier omkring bålet.
Det, der gør dette til et af de mest imponerende vikingesteder i Island, er det faktum, at alt der blev lavet i hånden ved hjælp af traditionelle vikingeredskaber og metoder. Hvis du planlægger at besøge dette vikingemuseum i Island, skal du være særlig opmærksom på, når du bestiller din rejse, da Eriksstadir kun er åben i sommermånederne.
Dette er endnu et populært vikingested at besøge i Reykjavík, og en souvenir, du ikke vil gå glip af. Her vil du og din familie og venner blive forvandlet til voldsomme vikinger. Men hvad kan du ellers forvente af den berømte Gudmann Pôr Bjargmundsson, som har arbejdet på mange succesrige tv- og filmsæt såsom Game of Thrones?
Studiet vil give dig alt, hvad du behøver for at fuldende dit unikke vikinge-look – fra tøj til våben. På grund af dets popularitet er reservationer afgørende, og du skal planlægge omkring 45 minutter i studiet for et solo-shoot og 1-2 timer, hvis det er en gruppebooking.
5. Sagamuseet
Hvis du kan lide en god legende, er dette stedet for dig. Her kan du dykke ned i de islandske arkiver med førstehåndsberetninger fra selve de historiske personer. Dette vikingemuseum på Island tager dig gennem nogle af de vigtigste øjeblikke og den turbulente fortid, der formede landet.
Ligesom med Eiriksstadir blev alle disse afbildninger og replikaer håndlavede ved hjælp af autentiske, traditionelle vikingeredskaber og metoder. Museet består af 17 udstillinger som Papar – De første indbyggere, Leifur den Heldige – Vinland, Thorbjorg Litilvolva – Kan hun se fremtiden? Alene titlerne får enhver Viking-fans hjerte til at banke hurtigere. Rundvisninger udføres på flere sprog, så alle kan nyde alt, hvad museet har at tilbyde.
6. Ruinerne af Hrafna-Floki
Disse vikingeruiner i Island fortæller ikke kun historien om Hrafna-Floki, men også historien om, hvordan Island fik sit navn. Ruinerne ligger i Vestfjordene i Vatnsfjördur , og før vikingerne slog sig ned i regionen var det en nordmand ved navn Hrafna-Floki Vilgerdarson, der først begyndte at drive landbrug der. Desværre havde Hrafna-Floki ingen anelse om, hvor hård kulden og hvor lange vintrene på Island kan være, og snart var alle hans husdyr døde.
Men før han vinkede farvel til det land, der bragte ham så meget sorg, klatrede han op på toppen af et nærliggende bjerg. Han så ud over bugten fyldt med is og udtalte landets navn for allerførste gang: Island. Så ruinerne af Hrafna-Floki er en slags kombiaftale. Du kan se resterne af hans gård, der blev bygget i 865, samt et vikingelanghus og et par andre fra senere år.
Disse vikingeruiner i Island kommer ikke med din normale vikingehistorie. Den minder om historien om Porbjörg hin Digra, godsfruen, der reddede vikingernes fredløse, Grettir Asmundarsonar (eller Grettir den Stærke) fra at blive hængende.
Det siges, at Grettir opholdt sig i Vatnsfjördur i et stykke tid under sit 20 år lange ophold med fredløshed, og som navnet antyder, er han krediteret for at bygge Gressivarda Cairn. Den mindre populære teori er, at det blot var et vagttårn.
8. Snorrastofa
Forfatter og lærd er ikke det, man normalt tænker på, når man nævner en høvding, men det er præcis, hvad Snorre Sturluson var. Snorrastofa er et forskningscenter i Reykholt dedikeret til at forske i middelalderen og Snorres værker.
Som tidligere nævnt var Snorre æret for sit litterære værk, og det menes, at det meste af hans værk blev skabt der. Disse litterære værker er vores hovedkilde til nordisk mytologi og de nordiske landes historiske beretninger. Tragisk nok blev Snorre brutalt myrdet i Reykholt den 23. september 1241.
9. Keldur
Keldur har gjort krav på titlen som en af Islands ældste strukturer. Og måske ikke den slags, du ville forvente. Det er en underføring, der dateres tilbage til det 12./13. århundrede . Dens opdagelse var helt ved et uheld, da entreprenører afslørede det, mens de gravede en septiktank. Undergangen er ret lang (25 meter) og menes at have været en flugtvej under Sturlungernes tumultariske tidsalder.
Selvom vi generelt ikke betragter gravhopping som en fritidsaktivitet, kommer denne gravhøj med en rig historie. Du finder Skalla-Grimurs gravhøj i Borgarnes (Vest Island). Skalla-Grimur Kveldúlfsson var ikke bare en vikingebosætter. Han var far til sagaen om Egill-helten, Egill Skallagrimsson.
Skalla-Grimur døde formodentlig af en ukendt sygdom og blev begravet sammen med sit værktøj, våben og sin hest. Efter at Egills søn, Bödvar druknede, åbnede Egill sin fars gravhøj og begravede sin søn hos sin farfar. Der er et smukt relief, der skildrer denne begivenhed foran begravelsen bundet i dag.
Islands vikingearv
Hvis du ønsker at udforske gamle sagn og historie på egen hånd, men med dybere viden, kan du altid deltage i en tur gennem tid og sagn med ekspertguider. Uanset om du er historieentusiast eller blot nysgerrig, lover denne tur en uforglemmelig oplevelse, der vil forbinde dig med den mystiske sjæl fra Islands fortid.
Glem alligevel ikke, at den bedste (og billigste) måde at besøge vikingesteder på Island er ved at lave en ordentlig roadtrip. Bare husk på, at nogle af vejene i Island (især Vestfjordene) kan være ret svære at navigere, og du skal muligvis leje en 4x4. Men uanset hvilket køretøj du har brug for, tilbyder Billejeiisland et bredt udvalg, der nemt kan bookes online.
Comments