top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

ISLANDS VEJSKILTE OG SÆRLIGE FORHOLD

Hvert land har et andet vejskiltesystem. Det er normalt mere tydeligt mellem kontinenter. Hvis det er første gang, du kører i Island, er dette Islands vejskilte, du bør kende.


Vi bruger meget tid på at vælge det rigtige  lejebil i Island  til vores behov, sammenligne størrelse, pris, funktioner og endda brændstofforbrug. Men en af ​​de ting, der overses, er at forberede sig på at køre. Tænk over det: Hvor lang tid tog det at læse til din køreprøve? Ud over den praktiske eksamen har du arbejdet hårdt for at lære om færdselsloven og betydningen af ​​de forskellige vejskilte, du sandsynligvis vil støde på på din rejse.


Så hvorfor skulle det være anderledes at leje en bil og køre i et andet land? Når alt kommer til alt, hvis vi ignorerer de vejskilte, vi ser, risikerer vi at få en billet eller i bedste fald en advarsel fra færdselspolitiet. Og lad dig ikke friste til at tro, at fordi chaufføren foran dig har gjort noget, er det lovligt. I Island er en større del af chaufførerne, end man kunne forvente, på ferie, især om sommeren.


Hvordan læser man Islands vejskilte?


Hvis du har tænkt dig at bruge mindst en del af din ferie på at køre i Island, så husk, at trekantede skilte generelt advarer, mens cirkulære skilte betyder, at noget er forbudt. Ordet "Stans" på et skilt betyder stop, f.eks. ved et trafikeret vejkryds eller for en betalingsanlæg. Her er nogle af de andre vejskilte, du skal være opmærksom på.


Almindelige vejskilte i Island: hastighedsgrænser


Hvis vi kun har tid til at overveje én type vejskilte på forhånd, er det meget sandsynligt, at det vil være dem, der fortæller os den hastighedsgrænse, der er fastsat for hver type vej.Gule cirkler, omkranset af røde og med sorte tal, angiver den tilladte hastighed i kilometer i timen. I boligområder vil grænsen sandsynligvis være 30 km/t (omkring 18 mph); andre steder i bebyggede områder kan den stige til 50 km/t (omkring 31 mph). For at være klar er bebyggede områder markeret med et skilt, der viser en sort silhuet af et bybillede på gul baggrund:Når du krydser grænsen og forlader den by, vil det samme skilt blive vist, men det vil have en diagonal rød linje igennem sig. Uden for befolkede områder har grusveje en tendens til at have en grænse på 80 km/t (49 mph), mens asfalterede veje såsom ringvejen kan være 90 km/t (55 mph).Hvis du ser en hastighedsgrænse markeret på et rektangulært blåt skilt med hvide bogstaver, er det et vejledende snarere end et obligatorisk skilt, men ikke desto mindre er det værd at tage hensyn til, da du ikke kender vejen så godt som en lokal.Hvilke andre vejskilte i Island er vigtige?


Strengt taget burde svaret på det spørgsmål være "dem alle sammen", men i virkeligheden er nogle mere nyttige end andre for feriechaufføren. Hvis du planlægger en biltur, måske for at  sløjfe ringvejen  eller få adgang til landets bjergrige indre, vil det være afgørende at forstå nogle tegn.


Grusoverflade vejskilt


Der er visse kørselsforhold i Island, der udgør en potentiel fare, såsom de ujævne vejbelægninger, der findes på landets F-veje – eller endda dets grusveje. For eksempel er grebet dine hjul på denne form for løst underlag mindre effektivt, end hvis du kører på en asfalteret overflade, hvilket vil påvirke bremselængden. Du vil ikke miste kontrollen, så hold øje med dette skilt, som råder dig til at skifte til en grusoverflade:Ensporet broskilt


En anden almindelig forekomst på en islandsk vej er en ensporet bro. Disse fanger mange besøgende bilister; i Islands lette trafik er det let at blive selvtilfreds med faren ved disse broer. Men faktisk er ulykker overraskende almindelige, især i dårligt vejr, hvor stoplængderne kan være betydeligt længere takket være is eller vand på vejen, især hvis du kører om vinteren . Du skal bremse langsomt, når du nærmer dig sådan en bro og sikre, at du kan se langt nok op ad vejen til at være sikker på, at du kan krydse sikkert. Et lignende skilt findes for ensporede tunneler. Nogle gange er længden af ​​den ensrettede sektion også markeret på skiltet.Blind bakker og blinde kurver bør også tilgås med forsigtighed. Hold over til højre, så langt du sikkert kan (dog ikke bliv fristet til at køre på den hårde skulders løse grus). Sæt farten ned, når du nærmer dig, og sørg for, at hvis du skal stoppe, kan du roligt gøre det. Det er bedre at være forsigtig, selvom det risikerer at irritere føreren bag dig.


4x4 vejskilte på Island


4x4-chauffører, der tackler nogle af Islands mest eventyrlige veje, skal være i stand til at fortolke andre skilte, såsom det, der advarer om en  umarkeret flodkrydsning . Hvis du har  lejet et 2WD bykøretøj  eller et med lav frihøjde, ville denne form for krydsning være urådelig, da der er stor risiko for, at din bil bliver strandet.Nogle skilte på Island advarer om en vanskelig vej, normalt en F-vej:Den mest udfordrende af alle er strækninger af  F-vej, der er forudgået af dette skilt ovenfor, og du skal udvise forsigtighed, selvom du kører et robust, pålideligt køretøj, som dem i vores flåde af 4x4-udlejninger . Hvis islændingene mærker det som "Torleiði", betyder det "ekstremt vanskeligt terræn", skal du tage hensyn til deres advarsel. Vær klar over, at avancerede kørefærdigheder kan være påkrævet!Dyrevejskilt


Selv på gode veje, hvis du ser et vejskilt, der angiver husdyr af enhver art, skal du være særlig opmærksom. Du vil se skilte med silhuetbilledet af får, køer (der repræsenterer tamme dyr generelt) og heste såvel som vilde dyr. Vær særlig forsigtig, hvis får, der græsser, har lam til stede; hvis de bliver adskilt fra moderfåret, krydser de sandsynligvis vejen for at slutte sig til hende, og de har ingen vejsans.Bykørsel i Island - Almindelige vejskilte


Sådanne skilte er alle gode til en roadtrip, men hvad med bykørsel?


Bykørsel kræver et helt andet vidensgrundlag. I stedet for fysiske forhindringer skabt af det naturlige landskab, skal du være i stand til at identificere trafikskilte, der omhandler mere verdslige forhold, såsom parkeringsrestriktioner og vejret. Lad os lære nogle af dem!Den første røde cirkel med en gul bjælke betyder "Indkørsel forbudt" Det betyder, at du ikke kan dreje eller tilgå vejen fra den retning, du kommer fra. Men du kan komme ind på den vej ved at bruge en anden indgang.


Den anden gule og røde cirkel betyder "kørsel forbudt". Bevægelsesforbuddet gælder for alle køretøjer fra alle retninger. Du kan simpelthen ikke køre i det område. Hvis du ser det samme nøjagtige skilt, men lad os sige, med en motorcykel på, betyder det, at kørselsforbuddet kun gælder for motorcykler. Eller lastbiler eller cykler... hvad end skiltet viser.


Parkeringsskilte på Island


Forbud


Den første blå cirkel med kun én rød streg på tværs betyder "Parkering er forbudt". Det betyder: Du kan ikke forlade dit køretøj midlertidigt standset og uden opsyn. Du kan dog stoppe, lade dit køretøj og parkeringslyset være tændt og vente inde på din ven i en kort periode. Ikke at forveksle med den anden cirkel med et rødt "X" på. Det betyder, at både parkering og standsning er forbudt.Parkeringsskilte


De fleste er selvforklarende, men du vil ikke tage fejl og hente en billet. Hvis du gør det, er du i øvrigt forpligtet til at betale det, selvom du allerede har forladt landet, og i praksis vil dit udlejningsfirma have overført gebyret til dig.Det første blå skilt står for "Parkering" og jep, du skal betale for det! Det andet skilt angiver, at parkeringen er for personbiler. Du kan finde det samme skilt, men med en motorcykel, en lastbil eller en elbil. Det er blot at specificere, hvem der er parkeringspladsen. Det tredje tegn viser, at det er for handicappede. Endelig viser det sidste skilt, at parkeringen er begrænset til 30 minutter.Islands vejskilte og særlige forhold


Disse islandske vejskiltes betydninger er værd at huske på; for at læse op på andre vejskilte i Island samt nyttige tips til kørsel, læs  denne praktiske guide,  der er udarbejdet af Islands vejtrafikdirektorat.


6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page