top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

ALT OM TUNNELER PÅ ISLAND

I et land med så barsk geografi ville det være sjældent, hvis der ikke var tunneler i Island. I dag fortæller vi dig, hvordan tunneler fungerer i Island, og selvfølgelig, om du skal betale for at bruge dem.


Hvis du ser på et  kort over Island , vil du bemærke, at dets kystlinjer ikke er så lige. Landet er opbrudt af mange fjorde, og nogle udspring strækker sig særligt langt. Udover det er Island hjemsted for mange store bakker og bjerge. Disse naturfænomener øger rejsetiden betydeligt for chauffører; da motorvejene omgiver kystlinjen, skal du køre rundt i alle disse bjerge og fjorde. Byer, der ikke er så langt fra hinanden i fugleflugt, er timers mellemrum at køre imellem. Så utroligt som det er at køre rundt på Island, kan det være en stor besvær for de lokale, der ønsker at vove sig til andre dele af landet. Så de kom med en løsning; tunneler.


Islands tunneler


I øjeblikket har Island elleve åbne vejtunneler. En af de mest kendte er Hvalfjörður-tunnelen; den er næsten 6 km lang og når en dybde på 165 meter (541 fod) under havets overflade. Denne tunnel åbnede i 1998, og det er den eneste tunnel i Island, der blev finansieret og bygget privat. Der blev tidligere opkrævet en vejafgift for at bruge den, men denne blev fjernet i september 2018, så den er nu gratis . Rejsetiden for at passere fjorden er nu omkring seks gange kortere end tidligere, og behovet for en færge mellem de to sider er fjernet.


En anden tunnel er Vaðlaheiðargöng, som skærer gennem siden af ​​et bjerg. Denne omvej har skåret afstanden mellem Akureyri og Húsavík med 16 km, hvilket forkorter ringvejen (rute 1). Det er en temmelig nylig færdiggørelse, åbnet i slutningen af ​​2018. Det er en af ​​Islands længste, på 7.400 m. Det er dog ikke gratis at bruge.


Tunnelafgift Island


I øjeblikket er Vaðlaheiðargöng-tunnelen det eneste sted i Island, som du skal betale for at bruge. Det koster ISK1.500 for standard personbiler og mere for større køretøjer. Disse priser gælder dog kun, hvis du har tilmeldt dig tunnelen mindst tre timer i forvejen.


Sådan betaler du tunnelafgiften i Island


Du kan ikke betale vejafgiften på stedet. Du skal registrere dig online med dit nummerpladenummer og kreditkortoplysninger på Veggjald.is (hjemmesiden er tilgængelig på både islandsk og engelsk). Med denne registrering vil vejafgiften automatisk blive opkrævet på dit kort, når du kører gennem tunnelen. Igen er dette forudsat at du har gjort det mindst tre timer før du går ind.


Hvis du ikke tilmelder dig på hjemmesiden mindst tre timer i forvejen, vil der blive sendt en regning til den registrerede ejer af køretøjet på ISK 2.500. For dem i en lejebil vil regningen selvfølgelig blive sendt til biludlejningsfirmaet i Island . De vil derefter debitere det kreditkort, du registrerede hos dem, da du afhentede bilen. Spar dig selv 1.000 ISK og tilmeld dig på forhånd.Island enkeltsporede tunneler/broer


Nogle af tunnelerne i Island har kun én bane, der går igennem dem, såsom Strákagöng i nordvest. Tunneler som denne har forbikørselssteder spredt ud over det. Hvis du støder på modkørende, og forbikørselsstedet er på din side (til højre), er du forpligtet til at trække ind og lade dem passere. Det betyder selvfølgelig, at du skal køre langsomt og forsigtigt i enkeltsporede tunneler. Du vil gerne sikre dig, at du har masser af tid til at stoppe og flytte til side for modkørende trafik. Der er også nogle enkeltsporede broer i Island, såsom langs  rute 1 (ringvejen) . Den bil, der er tættest på broen, har ret til væk. Så igen, nærm dig enkeltsporede broer langsomt og forsigtigt.


Kør sikkert gennem Island


Der er andre overvejelser, der skal huskes, når man tager på en roadtrip rundt i Island. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være får på vejen. Hold øje med dem og kør langsomt, når du støder på en flok. Man kan pludselig pile hen over vejen; islændingene har endnu ikke formået at lære dem at krydse veje sikkert.Vejret er selvfølgelig altid en faktor, når man kører bil, og det er særligt relevant for Island. Landet er kendt for sit hurtigt skiftende, uforudsigelige vejr . Om vinteren tilføjer kraftige snestorme og isglatte veje mange farer, så sørg for, at din bil er udstyret med vinterdæk. Hav også noget tømiddelspray og en skraber ombord. På alle tider af året kan landet blive ramt af ekstrem hård vind. I disse tilfælde er det afgørende at lytte til vejradvarsler og kun køre, når det er sikkert at gøre det. Og for dem, der planlægger at vandre, da vejret kan ændre sig så pludseligt og blive koldt, er en god regel at følge ABC- Bring altid frakker.

1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page