top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

ISLANDS THRIDRANGAR FYRTÅRN: ET ØJE PÅ HAVET

Thridrangar Fyrtårn er sandsynligvis et af de mest imponerende fyrtårne ​​i verden. Dens øde og barske beliggenhed ved kysten vil tage pusten fra dig!


Thridrangar Fyrtårn er sandsynligvis det fjerneste fyrtårn i verden og helt sikkert det farligste at nå. Islændinge kalder det Þrídrangaviti, som betyder 'fyrtårn med tre stensøjler'. Thridrangar Fyrtårn i det sydlige Island står på den højeste havstabel, der er synlig fra ni sømil, og er 110 fod over havets overflade.


Det er et af de mest utilgængelige steder i landet og indtager et betagende sted på en klippetop, omgivet af Atlanterhavet. Bygget før Anden Verdenskrig blev þridrangar Lighthouse-materialerne løftet i luften og manuelt samlet af besætninger på klippen for at forbedre sikkerheden til søs.


Læs videre for at lære mere om dette fascinerende sted!


Hvor finder man Thridrangar Fyrtårn


Thridrangar Fyrtårn ligger på Islands Vestmanøer, lokalt kendt som Vestmannaeyjar. Denne samling af øer ligger ud for Islands sydkyst. Selve fyrtårnet er oppe på en 34 meter høj basaltstabel omkring 6 miles offshore, som bankes af Atlanterhavets bølger. En artikel fra 2017 i Iceland Monitor overvejede, om det kunne være 'det mest isolerede fyrtårn i verden'.


Sådan kommer du til Thridrangar Fyrtårn


På grund af sin isolerede beliggenhed kan Þrídrangaviti kun nås med helikopter. Der er en helikopterplads ved siden af ​​fyret, hvor vedligeholdelsesteamet kan lande, når det er nødvendigt. Men der er ingen autoværn, og et kraftigt vindstød kan sende nogen ud i det kolde Atlanterhav. Heldigvis er fyret automatiseret, og de seneste år er der installeret solcellepaneler til at drive lyset.


Thridrangar Fyrtårn blev bygget i 1938 og dengang skulle alt bringes ind med båd. På grund af de høje bølger var det meget farligt at levere byggematerialer: jorden var våd og glat; hård vind og kraftige regnskyl voldsramte arbejdere. Byggeholdet slog lejr på klippen mellem skift, men alligevel tog det tre år at blive færdig.


Er det muligt at besøge Thridrangar?


På grund af sin isolerede beliggenhed er det ikke muligt at besøge Thridrangar Fyr som turist. Du kan dog se det virtuelt på en fantastisk måde med FlyOver Island-oplevelsen . Dette er en virtuel rundtur i Island med en omsluttende skærm og specielle effekter. Scenen for en simuleret redningsmission fra Þrídrangaviti er blot et af mange steder, denne spændende rejse vil tage dig.I februar 2021 optog et bluesrockband fra Island ved navn Kaleo en video til deres single 'Break My Baby' på Þrídrangavitis helikopterplads. Denne single er taget fra deres album 'Surface Sounds', og videoen kan ses. Kaleo har en historie med at optage videoer på fantastiske steder, inklusive inde i en vulkan og på toppen af ​​en gletsjer.
Andre ting at se på Vestmannaeyjar


Selvom du ikke kan træde ind i Thridrangar Fyrtårn, er der meget mere at se og lave på Vestmanøerne. For at nå hovedøen Heimaey er den bedste måde at leje en bil i Island og tage færgen fra Landeyjahöfn, en havn på Islands sydkyst. Overfarten tager cirka 40 minutter at komme til Vestmannaeyjabær, Heimaeys hovedby. Her er et par ting, du skal gøre, når du er der:


  • Tag en vandretur op ad Eldfell. Denne lille vulkan var resultatet af udbruddet i 1973. Det var en så forstyrrende begivenhed, at den forårsagede den midlertidige evakuering af øens lille befolkning. I dag er det en let gåtur fra byens centrum, hvis du er ivrig efter at se nærmere på dens røde klippe og nyde den spektakulære udsigt.

  • Tag en sejltur til de omkringliggende holme. Mange af Vestmanøernes huler og klippebugter er kun tilgængelige fra vandet. Tag på en afslappende bådtur eller en spændende højhastighedstur i en RIB . Højdepunkter inkluderer et kig på den mærkeligt formede Elephant Rock, masser af havfugle og måske sæler eller hvaler.

  • Om sommeren kan du tjekke lundekolonierne på og omkring Heimaey. Island er hjemsted for omkring 60 % af verdens atlantiske lunder, og et betydeligt antal kommer til øgruppen for at yngle. Du kan nemt se dem på klipperne ved siden af ​​udsigten på Stórhöfðaviti-halvøen eller under en bådtur.

  • Besøg Heimaey's Beluga Whale Sanctuary. Dette center, der ligger tæt på havnen, genhusede to hvidhvaler fra et vandland i Shanghai. De bor nu i den rummelige, men særligt lukkede Klettsvik-bugt. At transportere Lille Grå og Lille Hvid hele vejen fra Kina var en nøje planlagt operation, men disse to væsner trives nu i deres nye islandske hjem. 


Oplev Þjóðhátíð


Hvis du er i Island den første weekend i august, så tag til Heimaey til Þjóðhátíð (navnet oversættes til 'The National Festival'). Det er en flerdages festival med fyrværkeri, levende musik og masser af underholdning. Det er en af ​​de største festivaler i Island, og de fleste år trækker den en skare på over 15.000 mennesker.


Omfavn øens natur: Medbring dit telt og campingudstyr for at få mest muligt ud af pladsen ved siden af ​​festivaldalen. Glem ikke din regnjakke og et par ordentlige støvler til din tur til Heimaey, uanset hvilken årstid det er. Islands vejr er berømt uforudsigeligt, selv om sommeren.Andre fyrtårne ​​i Island


Grótta Fyrtårn (Gróttuviti)


Tættest på hovedstaden indtager Grótta Fyrtårn et vestligt sted på Seltjarnarnes-halvøen. Du kan komme dertil på ti minutter i din lejebil fra centrum af Reykjavík. Fyret er bygget i 1947. Det rige fugleliv i området gør også dette til et naturreservat. Besøgende kommer her for at se solnedgangen, men det er bedst kendt som et mørkt, men tilgængeligt sted at vente på nordlyset .


Akranesviti


Dette fyrtårn ligger cirka en time nord for hovedstaden, i byen Akranes. Der er faktisk to strukturer. Den mindre er ikke længere i brug, og den større er åben for offentligheden. Du kan gå ind i fyrtårnet og klatre til toppen, hvor udsigten over landet og havet venter dig. Der er en fotoudstilling indenfor, og der afholdes af og til små koncerter i bygningen.


Skálasnagaviti


Dette fyrtårn, også kendt som Svörtuloftaviti, kan findes på Snæfellsnes-halvøen, inden for rækkevidde af Reykjavík. Du finder Skálasnagaviti på kanten af ​​halvøen, omgivet af sorte lavaklipper og barske havstrømme.


Køreturen til fyret vil tage dig væk fra hovedvejen og belønne dig med en fantastisk udsigt. Selve bygningen er lys orange, så den kan du ikke gå glip af. For et land, hvor fiskeriet stadig er så vigtig en industri, er disse fyrtårne ​​stadig vigtige. Gennem årene har deres lys reddet mange liv.


Selv med fremskridt inden for søfartsteknologi spiller fyrtårne ​​som det ved Thridrangar stadig en væsentlig rolle i det islandske dagligliv. Hvorfor ikke besøge et par stykker på din rejse rundt i Island? Du kan finde mere inspiration i vores  Top 30 ting at gøre i Island  guide, og glem ikke at låse dit lejemål snart. Lej en bil med Billejeiisland  og kør gennem ringvejen for at se, hvilke du ser!7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page