top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

VEJ F35 - KJÖLUR/KJALVEGUR-RUTEN I ISLAND

Rute F35 også kendt som Kjalvegur eller Kjölur er en af ​​de mest berømte ruter i højlandet. Du skal forberede dig godt på at begive dig ud på dette eventyr. Lad os gå efter det!


Mange besøgende på Island begiver sig ud på en  tur rundt om ringvejen ; dette er en populær rute og reklameres bredt. Selvfølgelig vil du på denne rute støde på nogle utrolige islandske vidundere. Men inde på ringvejen er der en helt anden verden, der venter på at blive udforsket: Islands højland. Det indre af Island (højlandet) er næsten fuldstændig ubefolket. Du kan få adgang til højlandet, men det er ikke så simpelt som at køre ned ad motorvejen; restriktioner er på plads for at sikre sikkerheden for alle, der begiver sig ind i interiøret.


Kjölur-ruten, Island


En særlig berømt højlandsrute er Kjölur-ruten, også kendt som rute F35 eller Kjalvegur. Det er en af ​​de eneste veje, der passerer hele vejen gennem det indre, så der er ingen grund til at vende om og vende tilbage, som du kom, som det er tilfældet for mange F-veje. Kjölur-ruten går faktisk gennem en bjergkæde, der væver sig rundt om nogle af de højeste punkter på Island og mellem to gletsjere: Langjökull og Hofsjökull. F35 er en af ​​de længste veje i Island; uden stop vil det tage omkring fem timer at køre fra start til slut. Du vil dog gerne stoppe mange gange undervejs.


Højlandet kan kun nås via bjergveje, eller  F-veje  (F står for fjall, hvilket betyder bjerg). Disse højlandsveje er grusveje, og derfor må kun 4x4 køretøjer køre på dem. Husk dette, når du lejer en bil; mens leje af en Jeep eller en Land Rover i Island kan koste dig lidt mere, vil et tohjulsdrevet køretøj ikke skære det på F-veje. Ikke alene er det grus hele vejen; men på mange F-veje er der også flodkrydsninger at kæmpe med.


Farten skal holdes nede og der skal udvises stor omhu på disse ruter, og de er ikke for uerfarne eller sarte sjæle. På grund af Islands ret ekstreme vintre er F-vejene desuden kun tilgængelige fra juni til september, og de nøjagtige åbningsdatoer afhænger af vejforholdene. Tjek, at din rute er åben på  http://www.road.is/  , inden du tager af sted på en tur.


Der er så meget at se langs ruten; her er et par favoritter:


Hveravellir Hot Spring på Kjölur Plateau, Island


Island indeholder mange naturlige varme kilder, og interiøret er ingen undtagelse. Hveravellir, der ligger lige nord for Islands centrum, har været kendt i århundreder. Tag en pause her og bad i det dampende vand, men det er ikke alt, du kan gøre deroppe. På Kjölur-plateauet er der indrettet en base camp, som byder på to  campinghuse  og en lille restaurant.Brug dette som dit udgangspunkt, hvorfra du kan udforske det omkringliggende område; der er nogle utrolige vandreture, der passerer gennem Kjalhraun-lavafeltet. Vejen begynder forbi Blönduós i nord og slutter derefter i det sydlige Island, nær Haukadalur (eller starter i syd og slutter i nord, det er op til dig). Selvom du ikke har hørt om Haukadalur, ved du hvad det er. Det er det berømte geotermiske område på  ruten Golden Circle , hvor den aktive gejser, Strokkur, er placeret. Før det passerer du dog indgangen til Gullfoss vandfald, endnu et stop på ruten Den Gyldne Cirkel.


Afhængigt af hvor meget tid du har, er det værd at udforske nogle flere af de sydlige dele af Island; du kan lige så godt fuldføre hele Den Gyldne Cirkel i begyndelsen eller slutningen af ​​Kjölur-ruten. Denne tur gøres bedst over to eller endda tre dage for at få mest muligt ud af din tid i højlandet.


Sikkerhed på F-veje


Det er vigtigt at være opmærksom på vejrudsigterne og kun begive sig ud på denne tur, hvis vejret ser godt ud. Du kan tjekke vejret på I celandiske Meteorologiske Kontors hjemmeside . Selv da er vejret på Island berømt uforudsigeligt, så vær altid forberedt på det værste. Medbring varmt, vandtæt tøj for en sikkerheds skyld (islandske somre er alligevel ikke kendt for deres varme). Det er bedst ikke at køre på F-veje efter kraftig regn; hvis du gør det, kan de flodkrydsninger, jeg nævnte tidligere, være ufremkommelige.Vid, at de fleste biludlejningsselskabers  standardforsikring  ikke dækker skader på bilen på grund af grus, hvorfor det er så vigtigt at køre med en rimelig hastighed. Og, som jeg nævnte før, selvom det kan være fristende at tage din  biludlejning i Island  op til højlandet, er det bedst at undgå det, hvis det ikke er en 4x4. Kun 4x4-køretøjer kunne alligevel klare denne kørsel. Og hold dig til vejene; terrænkørsel er ulovligt i Island.


Medbring masser af drikkevand og snacks, for du vil gå lange strækninger uden nogen steder at købe forsyninger. Og sørg for, at du har en fuld tank benzin, før du drejer ind på en F-vej. Når du først forlader Reykjavík,  er tankstationerne forholdsvis spredte, så en god regel at følge er at fylde op, når du når en halv tank, og der er en station i nærheden.

13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page