top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

6 MEST IMPONERENDE ISLANDSKE KLIPPEFORMATIONER

Erosionen har skabt disse enestående islandske klippeformationer gennem tiden, fra finurlige former til dyreformer, her er de bedste!


Du behøver ikke at være geolog for at nyde rigtig gode islandske klippeformationer. Island står som et vidnesbyrd om dette, da det kan prale af utroligt fascinerende geologiske vidundere, der helt sikkert vil chokere og ærefrygt for de fleste af os. Alt fra dyreformede formationer på havet til menneskeskabte kløfter med enorme søjler af symmetrisk, sekskantet basaltklippe.


Landet med ild og is er et geologisk vidunder, der aldrig holder op med at forbløffe os. Med vedvarende vulkansk aktivitet i mere end 100 millioner år står disse klippeformationer som bevis på denne øs ekstreme udvikling. Tjek de mest imponerende islandske klippeformationer at besøge på din rejse til Island.


Islands klippeformationer: et must-see i Island


Den mest almindelige type, du vil se rundt om på øen, er de islandske sekskantede klipper. Disse dannes, når lavaen stopper og begynder at køle af. Når en lavastrøm stopper, begynder den ofte at køle af fra toppen og ned, hvilket skaber disse "centre", hvor lavaen begynder at afkøle først.


Når det hærder, begynder det at revne, når koldere lava trækkes ind i disse centre, hvilket får det til at revne i næsten perfekte sekskantede former . Når overfladen er kølet ned, begynder de nederste dele af den at afkøle lige nedenunder og bygger langsomt videre på denne form, indtil den når bunden af ​​lavamasserne.


Sjov fakta: Jo bedre lavaen er "blandet" til en ensartet type slur, jo mere sandsynligt er det, at disse sekskanter vil være symmetriske og omtrent lige store. Det betyder, at de pænt dannede basaltsøjler, Island har, skyldes blandingskvaliteten af ​​den vulkan, den kom fra. Vi siger en stor tak til disse vulkaner for deres indsats!


Elephant Rock


Sandsynligvis den mest berømte klippeformation i Island er Elephant Rock . Denne blide kæmpe ligner påfaldende en elefant på størrelse med en titan, der rejser sig op fra havet med stammen for det meste nedsænket i vandet. Du kan kun skimte et elefanthoved, men det er detaljeret nok til at være en af ​​de mest imponerende islandske klippeformationer, du kan se. På hovedet kan du nemt se øjet, snablen, kinderne og dele af ørerne.


Hvordan man kommer dertil


Men hvor er Elephant Rock-formationen i Island? Du bliver nødt til at tage en båd, et fly eller en helikopter for at besøge dette vidunder. For at komme dertil skal du tage til Vestmanøerne og derefter hoppe på din foretrukne transport. Bådturene er langt de mest almindelige måder at se det på og tager kun en time til klippen og tilbage til havnen , så vi foreslår, at du tager en af ​​dem.


Stuðlagil Canyon


På listen over betagende landskaber og islandske klippeformationer er Stuðlagil Canyon vores nummer et . Dette sted består af de perfekt formede islandske sekskantede klipper og er delt i to af en flod, der ligner en fantasiplacering. Disse søjler rejser sig lige op fra vandoverfladen og når både imponerende højder og tal. Dette område hævder at have det største antal sekskantede basaltsøjler, Island har.


Et nyopdaget geologisk vidunder


Denne canyon plejede at være dækket af en enorm flod, fodret af en nærliggende gletsjer og fyldt med glacial sediment, der gjorde vandet brunt og slammet. Det var så ekstremt, at man ikke kunne krydse det nogen steder, og i dag ved vi hvorfor. Da folket konstruerede en dæmning opstrøms, blev mængden af ​​vand i dæmningen drastisk reduceret og afslørede dette geologiske vidunder. Foderet til floden er nu fodret fra Hálslón reservoiret, så der er ikke noget slam i det, og det er derfor, det nu er denne smukke farve .


Du kan finde Stuðlagil Canyon i den østlige del af Island, ca. 72 kilometer vest for Egilsstaðir. Det er et fjerntliggende område, men værd at køre og en vandretur.


Reynisdrangar


I vandet, lige uden for den berømte sorte strand Reynisfjara, kan du finde et smukt sæt basaltsøjler, der står højt i det barske Atlanterhav . Reynisdrangar er en af ​​de mest berømte islandske klippeformationer og bærer fascinerende fortællinger om, hvordan den blev til . Denne islandske strandklippeformation siges at være resultatet af to trolde, der af den ene eller anden grund blev for længe ude og blev til sten, da solen stod op.


Tro det eller ej: denne gruppe af islandske sekskantede klipper sagsøgte for at være en del af fastlandet . Det barske hav og vejr har skåret denne klippeformation af, og nu står de alene i havet og smuldrer langsomt ud i havet.


Du kan nemt se denne formation på din vej rundt om Ringvej 1, hvilket gør det til et stop, der ikke kræver nogen væsentlig vandring eller lang kørsel . Hvis du ønsker at blive i området for at udforske mere, ligger formationen lige ved siden af ​​byen Vík.


Aldeyjarfoss


I den nordlige del af Island gemmer sig endnu et smukt vandfald i det barske landskab. Aldeyjarfoss er et enestående syn, da dette mægtige vandfald fodres af en gletsjerflod, der skærer sig gennem ujævnt terræn fra højlandet og helt ud til den nordlige kyst . Dette er den samme flod, der føder Guðfoss.


Hvorfor dette er en af ​​de mest imponerende islandske klippeformationer skyldes strukturen af ​​klippen omkring vandfaldet . På overfladen af ​​vandene vil du se masser af smuldrede stykker af sekskantede søjler. Lige over dem er basaltsøjlerne, der endnu ikke er smuldret, og på toppen finder du forvrængede lag af massiv sten, der ser det stik modsatte af de symmetriske basaltsøjler.


For at komme til Aldeyjarfoss skal du køre cirka 44 kilometer op i bjergene fra Goðafoss-stedet . Dette gør det lidt vanskeligt at nå, men vi lover, at det vil være værd at køre. Som reference er disse islandske klippeformationer omkring 72 kilometer fra Akureyri.


Svartifoss


Når det kommer til Svartifoss, er det svært at sige, hvad der er mere imponerende; de kubelignende basaltsøjler, der strækker sig ud som et kæmpeorgan hen over himlen eller det 20 meter høje majestætiske vandfald, som det har viklet sig rundt om. Selve navnet betyder Black Falls, hvilket er på sin plads, når man beskriver dette naturlige vidunder.


Beliggende i den berygtede Vatnajökull Nationalpark , er dette et must-besøg sted for alle naturelskere. Pladsen kan nås ved at tage en kort vandretur (ca. 1,5 kilometer). Stien er ret op ad bakke, som du kan forestille dig, men stadig en simpel nok vandretur til, at alle nemt kan klare opstigningen uanset erfaring eller konditionsniveau.


Hvad der er endnu mere interessant end selve stedet er, hvordan disse sekskantede klippeformationer er dannet. Klippeformationseffekten skabes af lavastrømmen, der køler ekstremt langsomt ned, hvilket forårsager krystallisation. Det er virkelig en meget bogstavelig fremstilling af, hvorfor Island er kendt som Landet med Ild og Is.


Hvitserkur


På østsiden af ​​Vatnsnes-halvøen står Hvitserkur 15 meter fra stranden. Hvitserkur oversætter til Den hvide kaftan, som refererer til dens hvide farve. Desværre har denne farve ikke noget mystisk eller geologisk grundlag, men er på grund af fuglene, der gør deres forretninger, mens de sidder på denne interessante klippeformation.


Ved at være kun 30 kilometer fra en af ​​de mest populære ruter i Island, Ringvejen, er der virkelig ingen undskyldning for at stoppe ved denne utrolige udstilling af naturen.


Hvitserkur og Trolde


Denne klippeformation har dog en fascinerende historie knyttet til sig. Det menes at være en ond trold, der blev fanget af sollyset tidligt om morgenen efter endnu en nat med uhyggelig frækhed og derefter forvandlet til sten.


For at være retfærdig er virkeligheden af ​​denne basaltklippeformation lige så interessant og imponerende som folklore om trolde. Grunden til, at formationen ligner nogle mærkelige porte til andre verdener med sine to huller, er på grund af dens konstante kamp med elementerne og det arktiske hav. Det vil utvivlsomt tabe denne kamp en dag, men i mellemtiden var der menneskelig indgriben for at holde formationen hos os i lidt længere tid ved at befæste strukturen med beton.


Lad din fantasi gå vild


Det er ret nemt at besøge alle disse steder, når man tager nogle af de populære roadtrip-ruter på øen. Bare husk på, at visse områder kræver et 4x4-køretøj, såsom en Suzuki Jimny eller en Toyota Land Cruiser , hvis du rejser i gruppe. Sørg for at forhøre dig ved biludlejningen, før du prøver at krydse en SUV-off-road-rute med en lille Toyota.

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Коментарі


bottom of page