Prøv alt fra søde sager til lækkert speget kød, her er de bedste 15 muligheder for islandsk mad, som du kan forkæle dig med!
Så du planlægger en tur til Island. Det er fantastisk! Du har besluttet, hvornår du skal besøge, hvad du skal pakke, og hvor du skal bo; men hvad skal du spise?!
Island er et land med en rig og mangfoldig kulinarisk tradition. Islandsk mad er stærkt præget af landets naturlige omgivelser og dets historie.
Denne guide til mad i Island hjælper dig med at finde den bedste traditionelle islandske mad at prøve. Uanset om du leder efter et solidt måltid eller noget sødt, så har vi dig dækket.
Hvad spiser de på Island? Kend den traditionelle islandske mad
Island er kendt for sin dramatiske naturlige skønhed. Fra dets tordnende vandfald og takkede bjergklipper til dets kolossale gletsjere og sorte sandstrande. Men for de fleste mennesker er mad fra Island et mysterium.
I lighed med andre skandinaviske og nordiske lande er den islandske kost resultatet af de ingredienser og ressourcer, som var tilgængelige for dem . Det islandske køkken er centreret om lam, fisk og mejeriprodukter. Almindelige retter omfatter skyr, hangikjöt, kleinur, laufabrauð og bollur. Disse har været hovedelementerne i islandsk mad i over tusind år.
Traditionelt har islandsk mad en tendens til at være kødbaseret på grund af manglen på landbrugsjord forårsaget af det barske klima. Dette har dog ændret sig i de seneste årtier. Geotermiske drivhuse har gjort det lettere at dyrke grøntsager . Det har givet islandske kokke mulighed for at genskabe islandsk national mad.
Vegetarisk og vegansk mad er ikke det første, du forestiller dig, når nogen siger islandsk mad, men bare rolig; Island har masser af muligheder. Uanset om det er Reykjavík street food eller et siddende måltid på en restaurant , vil du hurtigt indse, at Island er et fantastisk sted for vegetarer og veganere.
Fortsæt med at læse for at opdage traditionel islandsk mad og Islands nationalret.
1. Hakarl – Islands nationalret
Hákarl, Islands nationalret, er fermenteret haj lagret i 4-5 måneder , hovedsagelig fremstillet af Grønland eller sovende hajer. At skabe denne traditionelle islandske mad er en lang proces; hajkødet kureres og hænges derefter til tørre. Alt i alt tager det fire til fem måneder. Duften er meget stærk, så ikke en islandsk mad for de svage .
2. Plokkfiskur – Fiskegryderet
Plokkfiskur, en fiskegryderet, er en hovedret i Islands kost . Lækker og solid, denne varme gryderet vil varme dig lige op på kolde islandske nætter. Fisk brugt i denne ret kan omfatte kogt torsk eller kuller og serveres ofte med kartoffelmos og løg. Dette er en traditionel islandsk mad, så mange familier vil have deres eget bud på denne traditionelle ret .
3. Hangikjot – Røget lam
Ifølge Faeda Magazine (en islandsk madudgivelse) er hangikjot (røget lam) Islands ægte nationalret . Fåreavl er en stor sag i Island, så det er ikke underligt, at røget lam er så populært.
4. Hardfiskur – Tørret fisk
Hvis du leder efter en hurtig snack i Island, så hold øjnene åbne for hardfiskur; tørret fisk. Hardfiskur tørres naturligt af den bitre nordatlantiske luft. Retten kan nydes almindelig, men mange islændinge elsker at dække den med saltet smør og spise den som popcorn i biografen!
5. Rugbraud – Varmt kilderugbrød
Rugbraud er rugbrød tilberedt på traditionel islandsk måde; brødet bages i en gryde eller et træfad ved at begrave det i nærheden af en geotermisk varm kilde . Varmen bager forsigtigt brødet, hvilket resulterer i et lækkert brød uden skorpe.
6. Flatkaka Med Hangikjoti – Fladbrød med røget lam
En traditionel mad i Island, der er nem at lave hjemmefra, er flatkaka med hangikjoti; fladbrød med røget lam . Fladbrødsdejen laves ved at blande lunkent vand med rugmel, derefter steges på et varmt komfur. Røget lam er en populær topping, da det er en nationalret i Island, men du kan også få flødeost eller lammepaté.
7. Pylsur – Islandsk Hot Dog
En uventet mad fra Island er den islandske hotdog. Pylsur bliver ofte beskrevet som de bedste hotdogs i verden . Faktisk proklamerede tidligere præsident for Amerika, Bill Clinton, sin kærlighed til islandske hotdogs! Han besøgte street food-boden Baejarins Beztu Pylsur i Reykjavík .
8. Humar – islandsk hummer
Humar er en islandsk hummerret. Det er en af de dyrere fødevarer på denne liste . Nu, det gode er, at hvis du går til et islandsk supermarked, vil du være i stand til at finde ingredienserne til at lave det derhjemme . Hummeren kan serveres stegt, grillet, bagt eller endda som topping på din pizza.
9. Hrutspungar – Ram Testikler
Hrutspunger er ramtestikler konserveret i gelatine eller valle . Denne traditionelle islandske mad er ikke længere en almindelig ret i Islands kost, men det er en national delikatesse, der er populær ved festligheder.
10. Svid – Fårehoved
Svid, eller fårehoved på engelsk, er ikke særlig almindeligt på restauranter længere, men det spiller en stor rolle i midvinterfesten. Hele fårehovedet er enten røget, kogt eller konserveret i gelé .
11. Kjotsupa – Lammesuppe
Lammesuppe, kendt som kjotsupa, har været populær islandsk mad i århundreder . Kjotsupa-opskrifter er blevet overleveret gennem familier i generationer. I dag vil mange familiedrevne restauranter have deres eget bud på suppen.
12. Kleinur – Islandsk Donut
Kleinur er den islandske version af en doughnut. Traditionelt blev det kun spist i vinter- eller festmånederne. I øjeblikket betyder den voksende popularitet af kleinur, at doughnuten nu spises hele året rundt .
13. Rugbraudsis – Rugbrødsis
Det vil måske overraske dig at finde ud af, at islændinge spiser is hele året rundt, ikke kun om sommeren. Rugbrødsis (rugbraudsis) er en populær smag , lavet ved at blande smuldret rugbrød med æg, kanel, vanilje og mælk.
14. Ponnukokur – Pandekager
Ponnukokur er sød mad fra Island, der ligner crêpe-pandekager, der findes i Frankrig . Denne traditionelle islandske mad er tynd og lækker, normalt serveret med en klat rabarbermarmelade og flødeskum.
15. Skyr – Yoghurt
Skyr er en type yoghurt, der i tekstur ligner græsk yoghurt. Det har været en del af Islands kost i over 1.000 år . Skyr er teknisk set en blød ost, men har konsistens som yoghurt og spises som sådan. Skyr bruges i smoothies, is og skyrkaka (cheesecake).
Kontroversiel mad i Island
Mens lamme- og hajkød er populære nationale retter i Island, er der noget andet kød, der er mere kontroversielt. Hvalkød, lundekød og hestekød er almindelige elementer i traditionel islandsk mad.
Hvalkød er ikke noget, islændinge normalt spiser. Omkring 65 % af hvalkødet sælges til restauranter, hvor turister er den største køber af denne islandske mad .
Lundekød blev spist af islændinge i svundne tider, hvor ressourcerne var knappe. Det er ikke noget, der normalt spises af øboere i dag. Du kan finde søpapegøjekød på restaurantmenuerne, primært til turister.
Så vil du vove at prøve islandsk mad?
Turister, der besøger Island, vil blive forkælet med al den lækre mad på øen. Og selvom nogle af mulighederne kan virke lidt skræmmende; hvorfor ikke give dem en chance? Du lever kun én gang, ikke?
Comments