top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

DEN MYSTISKE VERDEN AF ​​ISLANDS FOLKLORE

Oplev den fortryllende verden af ​​islandsk folklore. Afdække mytiske væsner, legender og fascinerende fortællinger, der definerer Islands rige kulturelle arv.


Islandsk folklore har formået at fange fantasien hos mange generationer. Så meget, at mere end halvdelen af ​​befolkningen stadig tror på visse elementer i Islands mytologi. Uanset om du virkelig tror på islandske folkeeventyr eller bare nyder et godt garn - disse fortællinger er absolut fascinerende.


I denne artikel tager vi et dybt dyk ned i islandsk folklore og opdager nogle af dens mest magiske skabninger og mærkeligste historier.Som vi allerede har været inde på, vil du finde mange interessante karakterer i islandsk folklore. Disse er de mest populære:


Elvere


Elverne på Island er et begreb, der er meget dybt forankret i kulturen. Et andet navn for elverne er The Hidden Folk , og det skyldes deres oprindelseshistorie. Det menes, at det skjulte folk går helt tilbage til den bibelske Edens have . Da Eva forberedte sig på et besøg fra Gud, løb hun simpelthen tør for tid og nåede ikke at vaske og rense dem alle.


Så i sin uendelige visdom besluttede hun simpelthen at skjule de beskidte, så længe Guds besøg varede. Men Gud lod sig ikke narre, og i sin vrede over at blive løjet for forbandede han disse skjulte børn for for evigt mere at være usynlige for mennesket. Det siges, at The Hidden Folk aka Elves nu bor i klipperne og bakkerne rundt omkring på Island og er ikke til at spøge med, da de kan være ret "følsomme" og let blive fornærmede. Og når en nisse først bliver fornærmet, får det konsekvenser.Man kan kun forestille sig, hvad omfanget af disse konsekvenser kan være, når man tager i betragtning, at elverne allerede er kendt for deres tricks . Et af deres mest elskede tricks at spille på mennesker er at stjæle deres babyer og efterlade en sur elver, der skifter tilbage.


Hvis det er deres idé om et trick, kender de simpelthen ingen grænser, hvad de er villige til at gøre for at hævne sig. Det er grunden til, at islændinge gør, hvad der skal til for at bevare freden.


Elf Heritage Protection Act blev oprettet i 2012 for at beskytte den skjulte folkemusik og deres territorier . Det er virkelig ikke mærkeligt at få veje omdirigeret omkring sådan et område eller at skulle ændre byggeplaner for at formilde elverne. Mens der konstant skal tages hensyn til elverne hele året rundt, er der visse tidspunkter, hvor deres aktiviteter topper, og du er mere tilbøjelig til at støde på dem.Når det for eksempel er midsommer, vil du måske gerne undgå kryds. Det skyldes, at The Hidden Folk vil komme op til enhver ved en korsvej under sankthansnatten og friste dem med alskens skatte og rigdomme.


Hvis du gør modstand, vil alle dine ønsker gå i opfyldelse. Hvis ikke, bliver du gal. Den samme russiske Roulette-situation sker for dem, der ikke går i kirke juleaften, når nisserne besøger dem med de samme fristelser.


Men det er ikke alle dårlige nyheder, når det kommer til nisserne, og julen opfattes generelt som en ret sjov tid med Yule Lads . Yule Lads er i bund og grund 13 julenisser, der skiftes til at besøge børnene i løbet af de 13 dage op til juledag.


Mens hver af Yule Lads efterlader børnenes gaver, er de også utrolig drilske, hvor hver Yule Lad har sit eget drilske krav på berømmelse, såsom Spoon Licker og Door Slammer .


Nytårsaften menes at være den officielle flyttedato for Hidden Folk, og du vil få held og lykke, hvis du er sød nok til at efterlade en snack, som de kan tage med på deres rejser. Hvis du gerne vil vide mere om de islandske elvere, bør du gå på elverskolen i Reykjavik, når du besøger øen.


Trolde


Selvom troldene på Island er rædselsvækkende væsner, kan du have en vis ro i sindet i det faktum, at de hovedsageligt lever i bjergene og de fleste ubeboelige steder . De bevæger sig også kun om natten, da sollys får dem til at blive til sten . En af de mest kendte og mest frygtede trolde er Gryla , mor til Yule Lads.


Grunden til, at Gryla er så frygtet, er, at hun kommer ned fra bjerget, hvor hun bor i december-juleperioden, og spiser de frække børn (hvilket, helt useriøst, ikke er en skæbne, der rammer hendes egne drilske Yule Lads). Det faktum, at hendes navn oversættes til "brurren", burde allerede være et tip, som hun ikke er til at spøge med.Fortællinger om denne kæmpe trollkvinde med en hornet hale og en taske, som hun slynger de frække, snart-til-aftensmad-børn i, har gået rundt i århundreder. Mens de fleste har været verbale genfortællinger, blev hun først nævnt i skrifter så tidligt som i det 13. århundrede . Hvis du gerne vil lære mere om troldene på Island, så sørg for at stoppe ved Troldehaven i Fossatun, når du besøger øen.


Land Wights


Land Wights er beskyttende ånder i landet , og der er 4 Land Wights i Island:


  • Østens Drage

  • Nordens Griffin

  • Vestens Tyr

  • Sydens Bjerggigant


Ifølge islandsk folklore beviste disse ånder virkelig, hvad de er lavet af, da kong Harald Blåtand (ja, det var faktisk hans navn!) Gormsson af Danmark ville invadere Danmark. Kong Harald fik en af ​​sine troldmænd til at blive til en hval, så han i det væsentlige kunne gå og spionere på øen "inkognito".


Troldmandens indsats var dog forgæves, da han svømmede vestpå mod nordkysten, men da han forsøgte at gå i land, styrtede en kæmpe drage ned over ham med en hær af andre firben, slanger og insekter - alle spyttede gift efter ham.


Tvunget tilbage i havet trak han sine skridt tilbage (eller rettere glider) tilbage, og da han troede, det var sikkert, forsøgte han igen at gå i land. Denne gang kom en kæmpe fugl, der lignede en ørn, styrtende ned på ham.Men troldmanden var ikke klar til at give op og fortsatte med at forsøge at gå i land ved yderligere to lejligheder. Begge forsøg blev forpurret. Først af en enorm brølende tyr og den anden af ​​en bjergkæmpe, der leder en hær af kæmper, der var højere end bakketoppene. Efter ikke at have fundet noget sted, hvor han sikkert kunne komme ind på landet, blev han tvunget til at vende tilbage til kong Harald og forklare sit svigt.


De fire landvigter er ikke begrænset til en islandsk myte, og i dag kan de findes på det islandske våbenskjold såvel som på de islandske kronemønter .


Spøgelser


Selvom du måske er bekendt med dette paranormale koncept, har islændingene bestemt et andet syn på det. Ifølge islandsk folklore kan spøgelser være en af ​​tre ting:


  • Sjæle , der ikke har forladt vores rige endnu.

  • Zombier , der er opstået fra de døde ved magi.

  • Poltergeister , som vi omtaler som Mori, hvis det er en mandlig ånd eller Skotta, hvis det er en kvindelig ånd, retter sig kun mod bestemte mennesker. Denne hjemsøgelse kan nogle gange overføres fra generation til generation.


En af de mest berømte spøgelseshistorier her på Island er den om Gudrun og diakonen af ​​Myrka . Diakonen skulle efter sigende være død på vej hjem fra et af deres besøg. Men de havde lagt planer om at tage til bal sammen. Så fast besluttet på ikke at lade sin sande kærlighed slippe gennem fingrene på ham så let, holdt den spøgelsesagtige diakon sit engagement og gik for at hente Gudrun til bolden.Gud på islandsk betyder 'Gud' , og en af ​​de sikre måder, man kan se, at nogen er et spøgelse på, er, fordi de ikke kan sige Guds navn. Dette faktum ville åbenbart vise sig at være ret udfordrende med et navn som Gudrun.


I et forsøg på at finde rundt i dette, kaldte diakonen hende Garun. Men snart blev sandheden afsløret for Gudrun på vej til bal. Da hun indså, at han i stedet for festlighederne var på vej mod en åben grav, begyndte hun at gøre modstand og slå alarm.


Hun ringede med klokkerne og blev reddet af landarbejderne. Dette afsluttede dog ikke spøgelsen. Og nat efter nat måtte Gudrun kæmpe mod diakonen, der forsøgte at trække hende i graven. 'Indtil de endelig sendte bud efter en mand fra nord, kendt for sine magiske kræfter.


Da diakonen kom igen en nat, udtalte manden fra nord en kraftig besværgelse, fangede ham under stenen, drev det onde ud og satte hans ånd fri, så han kunne hvile i fred fra den dag af.


Monstre


Du vil finde din rimelige andel af monstre i Islands folklore. Selvom det ville være umuligt at nævne dem alle her, er følgende nogle få, som du kan holde øjnene åbne for:


Lagarfljotsormuren


Dette er sandsynligvis Islands ækvivalent til Loch Ness-uhyret i Skotland . Fortællinger om en undersøisk ormelignende skabning havde gjort runderne siden 1345 med tilsyneladende observationer, der fortsatte gennem årene.


Den eneste forskel mellem Skotlands Nessie og Lagarfljotsormuren er, at han siges at have en skat af guld, så dette kan tjene som et ekstra incitament til at finde ham.


Den Nykur


Nykur er navnet på en monsterart snarere end en bestemt skabning som med Lagarfljotsormuren. Nykur kan findes i floder og søer over hele Island.


Du ville blive tilgivet at tro, at det bare er en normal hest, men hvis du ser godt efter, vil du se, at dens hove er bagudvendt, og den er normalt grå i farven. Nykur vil forsøge at overtale dig til at ride på ryggen, men når du gør det, vil den ride direkte ud i sin flod eller sø og drukne dig.


Hvis du gerne vil vide mere om alle de mytiske skabninger og monstre på Island, så glem ikke at besøge det islandske havmonstermuseum, når du er her på øen.Et par steder, du skal besøge, hvis du er til Islands folklore


Islands folklore omfatter fortællinger som: Lagarfljotsormur, Islands søslange; Álfhóls nissehjem; Haifoss' jættekvinde; Gullfoss' skat; og Dimmuborgirs legende. Og disse fortællinger har en faktisk virkelig placering, så hvis du er fan af islandsk folklore, er følgende et par steder, der skal besøges her på øen:


Asbyrgi Canyon


Elvernes hovedstad siges at være i Asbyrgi Canyon. Det menes, at de har gjort klippevæggene til deres hjem , og mange hævder, at de kan høre sang, når de går på de mange vandrestier der.Drangey Island


Der er en meget god grund til, at ægplukning og jagt ikke er tilladt ved Heathen Cliff på Drangey Island. Legenden siger, at de, der gik på jagt og æggeplukkede på øen, blev smidt fra dens klipper af en dæmon . Efter at Gudmundur den Gode (skytshelgen for Island) blev sendt for at formilde dæmonen, gik de på kompromis og blev enige om, at han ville beholde Heathen Cliff som sit territorium.Reynisdrangar klippeformation


Hvis du besøger Reynisfjara Black Sand Beach, vil du se disse 66 meter høje klippesøjler rage ud af havet. Men Reynisdrangar er ikke din almindelige klippeformation ud for kysten. Legenden siger, at disse klippesøjler plejede at være trolde, der forsøgte at trække et skib til land . Men de var for langsomme, og da solen stod op over havet og sollyset rørte dem, blev de til sten midt i handlingen.Kom og udforsk Islands folklore for dig selv


Den bedste måde at udforske islandsk folklore på er ved at leje en bil i Reykjavik og tage på en roadtrip til alle museer og mytologiske steder, der skal besøges.


Kom og se selv, om du kan gøre krav på Lagarfljotsormurs skat som din egen, om du kan fange en af ​​Yule Lads i aktion, eller se en trold snige sig om natten.


At det majestætiske landskab i Landet med Ild og Is spiller som baggrund for alle disse spændende fortællinger og roadtrip-eventyr er heller ikke til at håne. Vi håber, du får en vidunderlig tid i det magiske og mystiske land Island!

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

תגובות


bottom of page