top of page
  • Forfatters billedeScandinavian Travel

ISLAND FAST EJENDOM: BOLIGPRISER

Boligpriser og leveomkostninger er grundlæggende oplysninger, hvis du ønsker at flytte til Island. Dette er den nuværende status for islandske fast ejendom på en enkel og informativ måde.


Island er et land, der næsten ikke kan måle sig med noget andet på kloden. De imponerende landskaber, det unikke ved dens kultur og den vilde natur har tiltrukket millioner af turister hvert år. Men nogle midlertidige besøgende forelskede sig i Island til en vis grad, at mange besluttede at flytte til Island permanent. Før du tager en så vigtig beslutning, er det vigtigt at kende Islands reelle tilstand og boligstatus. Når alt kommer til alt, er det at have et sted at bo det første skridt, når man flytter ud, ikke?


Hvert land har sine egne regler og krav, når det kommer til at købe et hus. I denne artikel vil vi gerne introducere dig til processen med at købe en ejendom i Island, de nødvendige dokumenter og de gennemsnitlige priser på huse i Island. I dag vil vi ikke tale om  biludlejning i Reykjavik,  men om køb af ejendomme i Island! Hvis du tænker på at bo i landet med ild og is, så hold dig til.


Lejepriser i Island


Fra 2020 er den gennemsnitlige lejepris for en 3-værelses lejlighed i Reykjavik 319.000 ISK eller cirka 2500 USD. Hvis du bor i en storby, vil denne pris måske ikke engang overraske dig, måske er den også ret lig omkostningerne i din by. Men husk, at vi taler om en by, hvis befolkning er 122.853 indbyggere. Det ville let blive betragtet som en landsby et andet sted.


Den samme 3-værelses lejlighed i Hafnarfjordur, 6 miles væk fra Reykjavik, har en gennemsnitspris for leje på cirka 240.000 ISK eller USD 1900. Og selvfølgelig, jo længere, jo billigere.


Boligpriser i Island


Lad os nu grave lidt mere i omkostningerne ved at købe et hus i Island.


I 2022 steg gennemsnitsprisen for en enkeltlejlighed i Reykjavík med 5,5 %. Den nuværende pris for boligejendomme i Reykjavík er 529.372 ISK eller 4000 USD pr. kvadratmeter. På trods af dette slog ejendomsmarkedet i maj og juni 2020 rekorder. Realkredittransaktioner steg til 50 % sammenlignet med samme periode i 2019 takket være lave renter i lavpunkter, der opmuntrede købere selv i tider med en coronavirus.


Jeg kan uden tvivl sige, at det store problem, man kan støde på, når man flytter til Island, er boligpriserne. Landet gennemgår i øjeblikket en ejendomsboble påvirket af mange faktorer, men en af ​​dem er det stigende antal turister, der besøger øen hvert år. Husk, at priserne varierer meget afhængigt af selve ejendommen og beliggenheden. Reykjaviks boligpriser,  Islands hovedstad , er meget højere sammenlignet med en lignende ejendom et andet sted. 


Det er lige meget om du er på udkig efter lejehuse eller at købe et, som du kan se, er priserne bare ublu i begge tilfælde. Under sådanne omstændigheder, hvis du virkelig ønsker at flytte til Island permanent, så ville køb af et hus være en meget mere fornuftig mulighed efter vores ydmyge mening.


Køb af fast ejendom i Island Forudsætninger


Når vi køber fast ejendom i Island, skal vi skelne mellem privatpersoner og virksomheder. Vi vil fokusere på private. Hvis du ønsker at købe en ejendom til dig selv som privatperson, skal du have islandsk statsborgerskab eller have været lovligt bosat i Island i mindst fem år.


Hvis du ikke er statsborger i EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde) og ikke bor i Island, kræver du en undtagelse fra justitsministeren for at eje et hus i Island, ansøgningsskemaet kan udfyldes online; de er tilgængelige nederst på denne  regerings hjemmeside . Hvis du allerede opfylder de nævnte krav, kan du gå videre til de næste trin: hvor meget du har råd til, kreditvurdering og valg af dit realkreditlån.


Pantelån i Island


Dette kan være et lidt kompliceret emne, da realkreditlån fungerer anderledes i de fleste lande. Vi vil dog gøre vores bedste for at give forenklet information, der kan give dig en generel idé om typerne af realkreditlån i Island.


Ligesom i ethvert andet land afhænger det at få et realkreditlån af din kreditscore og finansielle stabilitet. Banken analyserer derefter hver profil, men du bør også tjekke, hvilken mulighed der kan være mere fordelagtig. Hvert realkreditlån kommer med tilhørende gebyrer, men fungerer forskelligt afhængigt af reglerne for lånet.


Mest almindelige lånegebyrer i Island:


  • Standardlånegebyr på 59.000 ISK eller USD 500. Hvis du er førstegangskøber, skal du ikke betale dette gebyr. 

  • Registreringsafgift

  • Udstedelsesgebyr for realkreditlån

  • Kreditvurderingsgebyr

  • Gebyr for pantecheck

  • Låneoversigtsgebyr


I Island kan vi finde tre hovedtyper af realkreditlån:


  • Ikke-indekseret realkreditlån: Med denne mulighed betales dit realkreditlåns fulde omkostninger i din månedlige betaling. Derfor er den betaling højere, men du afbetaler det samlede beløb på kortere tid. 

  • Indekseret realkreditlån: finansieringsomkostninger tillægges hovedstolen; betalingerne er i første omgang lavere, men du betaler også hele belastningen i et langsommere tempo. 

  • Hybridlån: Du kan opdele dit belastningsbeløb i to lånedele tilpasset dine behov. 


Uanset hvilken type boliglån du vælger, kan du også vælge en variabel eller fast rente. Låneperioder i Island er mellem 5-40 år, efter låntagers valg.


Island fast ejendom til salg - hvor kan jeg finde ejendomme?


Når du har lavet dine tal, skal du lære, hvordan realkreditlån fungerer i Island, det næste forventede trin er at finde islandske fast ejendom til salg, du kan købe. En god mulighed er at tjekke online; der er flere websteder med gode fortegnelser og information, du kan gennemgå. Mange af dem kommer med agentens e-mail og telefonnummer, hvis du ønsker at kræve yderligere oplysninger. De mest kendte websteder for ejendomsannoncering i Island er:Ejendomsmæglere i Island


Hvis du foretrækker at gøre tingene på den klassiske måde, kan du også besøge en ejendomsmægler på Island. Her har du en liste over nogle virksomheder, du kan kontakte og aftale en tid med:


Lind fasteignasala ehf.

Bæjarlind 4, 201 Kópavogur

Telefon: 5107900


Heimili

Grensásvegur 3, 2. sal108 Reykjavík

Telefon: 5306500


Ace ejendomsmæglere

Fjarðargata 17, 220 Hafnarfjörður

Telefon: 5202600


Island fast ejendom: En guide til at flytte til Island


At købe et hus er en afgørende beslutning i en persons liv. Uanset om du er førstegangskøber eller ej, skal du stadig overveje flere ting: jobsikkerhed, udbetaling, opholdets varighed osv. Boligejerskab giver stabilitet, men det skal gøres på den rigtige måde. Hvis du er udenlandsk, der ønsker at flytte til Island, håber vi, at du finder dit drømmehus i dette magiske og indbydende land!

4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page